Duikerhulpverlener

Opleiding duikerhulpverlener

Elk jaar organiseert de Medische Commissie van Nelos een opleiding tot duikerhulpverlener. De opleiding - die zowel voor duikers als voor niet-duikers is bestemd - heeft tot doel de mensen te vormen in de herkenning van duikongevallen en het adequaat reageren op deze ongevallen. De opleiding wordt regionaal georganiseerd en bestaat uit een theoretisch en een praktisch luik. De opleiding wordt afgerond met een theoretisch examen. Slagen in dit examen verleent je toegang tot het praktijkexamen waarna je - als je ook in dit luik geslaagd bent - jezelf duikerhulpverlener mag noemen.

Hoewel het geen verplicht te behalen brevet is raadt Orca Bree haar leden ten stelligste aan de opleiding duikerhulpverlener te volgen. Het brevet is sowieso een vereiste voor het behalen van je diploma duiker-redder of voor het behalen van je titel van Assistent Instructeur.

Hoewel we je met de examenvragen van de komende sessie helaas niet kunnen helpen - alleen studie kan je redden - hebben we de vragen van de voorbije jaren hieronder voor je op een rijtje gezet. Kies gewoon een jaartal uit en je krijgt de vragen van dat jaar voorgeschoteld. Een ideale manier om je kennis te testen.

Let op:
EHBO-technieken en duikgeneeskunde zijn voortdurend onderhevig aan nieuwe evoluties. Hetgeen wat is 2010 een correct antwoord was op een van de vragen is het vandaag misschien niet meer! Een verstandig duikerhulpverlener volgt dan ook regelmatig de bijscholingen die elk jaar opnieuw georganiseerd worden. Meer informatie over de opleiding en de jaarlijkse bijscholingen vind je terug op de Nelos website.

Veel succes,

 • Anatomie van de luchtwegen

  Test je kennis

  Zijn je laatste theorielessen alweer een tijdje achter de rug? Wil je je voorbereiden op het theorie examen duiker hulpverlener? Ga de uitdaging aan en test jezelf met enkele quizvraagjes!
  Onder de categorie 'duikerhulpverlener' vind je de examenvragen van de voorbije jaren'. Je score wordt berekend via dezelfde methode als het echte examen!

  Doe de test

 • Stabiele zijlig, mannelijk slachtoffer

  Stabiele zijlig

  Dirk Reunbrouck geeft een demonstratie van hoe je een slachtoffer het best in stabiele zijligging legt. Auteur: Ivo Madder.
 • Stabiele zijlig, mannelijk slachtoffer

  Reanimatie en AED

  Demonstratie van het het Rode Kruis Vlaanderen over reanimatie van volwassenen en gebruik een AED toestel.

Nieuws

14
jul
Duizenden kwallen zorgen voor 'felroze tapijt' aan kust van Wales
Toen dolfijnenspotters aan de kust van Wales een roze vlek op zee zagen drijven van tientallen meters lang, dachten ze dat het om een olievlek ging. Maar toen ze met hun bootjes dichterbij kwamen, ont...
13
jun
Japan slacht 333 walvissen, waaronder 122 zwangere vrouwtjes, voor wetenschappelijk onderzoek
Japan heeft opnieuw honderden walvissen geslacht in het Zuidpoolgebied. Reden van de slachtpartij is het zogezegde wetenschappelijke “walvissenprogramma” van het land. Vanuit dat programma organise...
3
jun
Defensie vindt beide vermiste duikers
Marineduikers van de Defensie Duikgroep hebben maandag 28 mei in het Grevelingenmeer de tweede vermiste sportduikers gevonden. Op zondag vonden de militairen ook al het lichaam van de andere duiker...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Meeuwen-Gruitrode (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.