Opmaken van een duikplan

Je kan natuurlijk altijd in het water springen en hopen dat alles goed afloopt. Wil je toch een beetje meer zekerheid op een goede afloop dat een is een goede en uitgebreide planning vooraf een absolute noodzaak.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat vele duikers nalaten eerst een goed plan op te stellen. Nochtans hoeft dit niet veel tijd te kosten en kan je het duikplan perfect gebruiken voor je briefing.

Een goed duikplan bestaat uit minstens een aantal basiselementen die we hierna even voor je op een rij zetten. Het staat je natuurlijk altijd vrij om hier nog elementen aan toe te voegen in functie van de omstandigheden.

TIP: Maak gebruik van onze planningsformulieren bij het opstellen van je duikplan.

Duikplan

  1. Tijdstip te water:
    Bepaal het tijdstip dat je te water gaat. Zeker in stromend water is het belangrijk dat je dit tijdstip aan de hand van de getijdentabellen zorgvuldig bepaald. Zorg dat je op tijd aanwezig bent zodat er voldoende tijd is voor de briefing, het klaarmaken van het materiaal, ...
  2. Oriëntatie / parcours
    Hier bepaal je waar je onder water heen wil. Dit kan gaan van een algemene kompasrichting of bestemming tot een gedetailleerd parcours op een schets van de duikplaats.
  3. Daalsnelheid:
    Het wordt aangeraden zo snel mogelijk af te dalen naar de grootst geplande diepte. Liefst is de daalsnelheid groter dan de stijgsnelheid. Hoe dan ook ga je in het begin van de duik naar de grootste diepte en niet omgekeerd.
  4. Maximum diepte:
    Plan zorgvuldig je maximum diepte en hou hier zeker rekening met de beperkingen binnen je duikploeg en de gebruikte ademmengsels. De maximale diepte wordt tijdens de duik onder geen enkele voorwaarde overschreden. Gaat iemand toch de maximale diepte voorbij dan mag je er van uit gaan dat er iets ernstig mis is en tracht je de situatie zo snel mogelijk te herstellen. Hou er rekening mee dat je decompressieverplichtingen kunnen wijzigen als je de maximale diepte overschreden hebt.
  5. Bodemtijd:
    Dit is de tijd die je van plan bent onder water door te brengen met uitzondering van de decompressiefase. Na het verstrijken van de bodemtijd is je duik dus nog niet gedaan maar ga je over in de decompressiefase. Denk er aan, hoe langer je bodem, hoe langer je decompressiefase zal duren.
  6. Stijgsnelheid:
    De stijgsnelheid zal nooit meer dan 10m / min bedragen. Dit is eenvoudig te controleren aan de hele kleine luchtbelletjes die met je mee stijgen. De allerkleinste belletjes (+/- 1mm in doorsnee) gaan aan de juiste snelheid omhoog. Zie je veel grotere bellen rondom je dan weet je dat je te snel aan het stijgen bent.
  7. Deepstops:
    Dit is een bijkomende veiligheidsstop die je op grotere diepte maakt en die er voor zorgt dat heel veel microbelletjes via de longen je lichaam kunnen verlaten. De vermindert de kans op een decompressieongeval aanzienlijk met het maken van deepstops. Zo'n deepstop duurt gemiddeld zo'n 1 à 2 minuten op halve diepte + halve trapdiepte.
  8. Decompressiestops:
    Op een diepte van 12m stop je even en controleer je nog eens alle duikcomputers binnen je ploeg om er zeker van te zijn dat er verder gestegen mag worden. Je kan hier als extra veiligheid nog een bijkomende stop voorzien van 5 minuten (bv. onverwachte krachtinspanning geleverd, ...). Vanaf deze diepte stijg je dan langzaam verder naar je eerste decompressietrap en voer je de decompressiestops nauwgezet uit.
    Via de planningmodus van je duikcomputer kan je voor de duik opzoeken welke decompressiestop er gemaakt moeten worden voor de geplande duik.
    Indien je geen decompressiestops moet maken kan je als extra veiligheid steeds een veiligheidstrap maken op 5m gedurende 5min.
  9. Maximum duikduur:
    Bepaal aan de hand van de beoogde bodemtijd en decompressiefase de totale duikduur. Deze mag niet overschreden worden. Wel kan deze ingekort worden in functie van de omstandigheden. Bespreek in welke gevallen je de duikduur inkort en de duik zal beëindigen. Enkele voorbeelden hiervan: wanneer de reserveluchtvoorraad wordt bereikt, wanneer je geplande decompressiestops bereikt worden, ...
  10. Benodigde lucht:
    Tijdens de lessen fysica heb je geleerd hoe je je luchtverbruik kan berekenen en dus ook hoeveel lucht je nodig zal hebben om een geplande duik uit te voeren. Reken dit steeds uit zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan onder water. Als je je eigen GOV (gemiddeld oppervlakte verbruik) niet kent dan neem je hiervoor 20 barl/min.
    Eens je de benodigde lucht hebt berekend kan je nagaan als je met de beschikbare duikflessen de geplande duik kan uitvoeren.
  11. Back up:
    Hoewel we tegenwoordig allemaal met een duikcomputer duiken is dit apparaat niet onfeilbaar. Electronica durft als een te haperen, batterijen lopen leeg, ... Daarom moet in elke duikploeg een adequaat en compatibel backup middel beschikbaar zijn.
    Bekijk voor de duik welke back up je zal gebruiken en neemt dit op in je briefing.
  12. Einde duik:
    Je bepaalt zorgvuldig hoe lang je duik precies gaat duren en je laat dit ook best weten aan de oppervlaktebeveiliging. Zo weet iedereen tegen wanneer ze je terug boven water mogen verwachten.

 

Nieuws

6
jul
Inslag! En daarom moet je nooit duiken met onweer
Er zijn tijdens deze duik geen duikers gewond geraakt.Deze duikers hebben iets vastgelegd dat weinig voorkomt. Een blikseminslag tijdens een duik. De inslag vindt plaats op minuut 0:22. Daarna is ...
20
okt
Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde
© Benny ProotIn de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overg...
21
aug
Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt
Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘J...
Meer nieuws...

Contact

  • Maggenstraat 8
    3670 Oudsbergen (B)

    KBO 0428.654.282
    IBAN BE22 7350 2307 2547
    BIC KREDBEBB

  • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

    Maandag: van 20u30 tot 22u30
    Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

  • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.