Geschiedenis duiksport In 1983 zag Orca Bree haar levenslicht, met een eerste officiële training in het zwembad van Bree op 13 november 1983. Een paar vrienden waaronder Paul Janssen, Pierre Meyssen, Lilly Bosse, Jos Tielens. Zij waren dermate geïnteresseerd in de wondere onderwater wereld dat ze besloten zelf een nieuwe duikvereniging te stichten. In deze begintijd was ervaring natuurlijk ver te zoeken en dus konden onze eerste 'Orcanen' aankloppen bij de Hasseltse club Aqua. Het waren de leden van Aqua die in deze begintijd voorzagen in de nodige opleidingen van onze eerste leden.

Bij de oprichting werd natuurlijk ook een naam en een logo gekozen. Over de naam van de club bestond weinig discussie, alleen bestond er al een club 'Orka' uit Lokeren. Vanwege de verwarring werd de naam van onze club dan maar aangepast tot 'Orca Bree'. Probleem was natuurlijk wel dat de vis die in ons clublogo verscheen helemaal niet op een orca leek, maar dat euvel was snel opgelost.

Hoewel men in die tijd de omstandigheden bepaald niet mee had - materiaal was er immers niet en ervaring al evenmin - zagen deze vrienden toch kans het hoofd onder water te houden. Langzaam, heel langzaam groeide de club uit en begonnen er hier en daar wat leden bij te komen. De gezelligdheid en de vele après-duiken in de vaste stamkroeg Jactoos zullen hier zeker toe hebben bijgedragen. Jammer genoeg zijn vele van deze pioniers ondertussen niet meer onder onze leden, maar hier en daar vindt je toch nog een enkeling terug zoals Paul Janssen die vandaag de dag nog altijd andere mensen begeleid tijdens hun leerproces om duiker te worden.

Jaarlijkse barbecue Door de jaren heen had Orca het geluk enkele bekwame en ervaren leden te kunnen aantrekken die bereid waren hun hart en ziel in de vereniging te steken. Eddy Antonissen kwam erbij, zag dat het goed was, maar zag ook dat het beter kon. Gedurende meer dan 25 jaar was hij onze bekwame voorzitter. Nog verschillende andere steunpilaren van de vereniging voegden zich bij de gelederen, zoals bijvoorbeeld Geert Moors die jarenlang de taak van duikschoolleider op zich heeft genomen is en Marc Volchiet die velen van ons heeft geleerd wat duiken eigenlijk is.

Dankzij deze mensen, en natuurlijk vele anderen groeide Orca uit tot een volwassen vereniging met ondertussen een ledental dat jaarlijks schommelt rond de 150 leden. De materieelproblemen die onze pioniers kenden werden de wereld uitgeholpen. Dankzij gulle sponsors en hard werk werden de nodige fondsen verzameld om duikflessen, ontspanners, trimvesten en andere materieel te kopen. Enkele jaren geleden kwam er zelfs een gloednieuwe compressor bij zodat onze leden zich niet meer hoeven te verplaatsen om hun duikflessen te laten vullen. Daarvoor werden onze duikers jarenlang van lucht voorzien door de Stedelijke Brandweer.

Ook op het gebied van de opleidingen ging het de club voor de wind. Daar waar in den beginne de beginners werden opgeleid door ... andere beginners, kunnen we nu rekenen op de vrijwillige inzet van tal van door de wol geverfde monitoren, instructeurs en assistenten instructeur.

Dankzij al het goede werk van onze pioniers en al wie erna is gekomen is Orca gegroeid tot wat het vandaag de dag is: een gezellige en familiale club waar iedereen - ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst - zich naar hartenlust kan amuseren.

Groepsfoto

Nieuws

14
jul
Duizenden kwallen zorgen voor 'felroze tapijt' aan kust van Wales
Toen dolfijnenspotters aan de kust van Wales een roze vlek op zee zagen drijven van tientallen meters lang, dachten ze dat het om een olievlek ging. Maar toen ze met hun bootjes dichterbij kwamen, ont...
13
jun
Japan slacht 333 walvissen, waaronder 122 zwangere vrouwtjes, voor wetenschappelijk onderzoek
Japan heeft opnieuw honderden walvissen geslacht in het Zuidpoolgebied. Reden van de slachtpartij is het zogezegde wetenschappelijke “walvissenprogramma” van het land. Vanuit dat programma organise...
3
jun
Defensie vindt beide vermiste duikers
Marineduikers van de Defensie Duikgroep hebben maandag 28 mei in het Grevelingenmeer de tweede vermiste sportduikers gevonden. Op zondag vonden de militairen ook al het lichaam van de andere duiker...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Meeuwen-Gruitrode (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.