Rauw verdriet: orkamoeder probeert overleden kalfje nu al 17 dagen aan oppervlakte te houden

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/rauw-verdriet-orkamoeder-probeer...
Datum:11-08-2018 om 14:39:18 uur
Bezoeken:881

Een vrouwelijke orka die haar kalfje meteen na de geboorte verloor, probeert het nu al 17 dagen aan de oppervlakte te houden voor de kust van de Verenigde Staten. Ze wordt daarbij geholpen door andere dieren van de familie orka’s waartoe ze behoort. Wetenschappers zeggen dat ze wel eerder dergelijk gedrag zagen, maar dat het nooit eerder zo lang duurde. Volgens hen rouwt de moeder om haar kind en toont het meteen ook de sterke familieband van de soort aan.

© Center for Whale Research

Tahlequah (J35) schonk het leven aan haar jong op 24 juli, voor de kust van het Canadese Victoria, maar al enkele minuten na de geboorte stierf het kalfje. De rouwende moeder bleef het daarop boven water houden op haar voorhoofd. Elke keer haar kalfje eraf gleed, dook ze om het weer naar de oppervlakte te brengen. De groep orka’s waarvan ze deel uitmaakt, hielp haar daarbij en zwemt intussen voor de kust van het noordwesten van de Verenigde Staten.

Sterke banden

“We weten dat dieren erg sterke banden kunnen hebben”, aldus Dennis Christen van het Georgia Aquarium in het Amerikaanse magazine Time. “De sterke band tussen moederwalvissen en hun kalfje kan dit soort gedrag uitlokken voor korte periodes, maar 17 dagen bij een dood kalfje blijven is erg uitzonderlijk, zelfs voor een diersoort die erg nauwe familiebanden heeft zoals orka’s. Tahlequah werd al eerder moeder. Ze doet wat haar sterke instinct zegt dat ze moet doen.”

Southern Residents – de bedreigde orkasoort waartoe Tahlequah behoort – voeden zich alleen met vis en dat laat toe dat ze in grote groepen rondzwemmen. Dat in tegenstelling tot orkasoorten die zich met zeezoogdieren voeden en meestal in kleine groepen leven, zodat ze goed kunnen jagen. Het maakt ook dat Southern Residents nog sterkere familiebanden hebben. De soort heeft meestal ook maar enkele jongen in haar levensspanne, wat de band nog nauwer maakt.

Twee jaar geleden stierf de zus van Tahlequah en liet ze een zogend kalfje achter. Tahlequah adopteerde het en probeerde ervoor te zorgen, maar het kalfje stierf toch zonder zijn moeder. Ook dat toont de sterke band aan die de soort onderling heeft.

Rouwproces

Wetenschappers maken zich wel zorgen om het feit dat het rouwproces zo lang duurt, want Tahlequah raakt uitgeput door het ritueel. Toch zijn ze niet van plan om moeder en kalf zelf te scheiden.

Het is volgens experts moeilijk te voorspellen hoe lang het nog zal duren. Volgens Christen is het gedrag ook al bij andere dieren opgemerkt, zoals primaten. Bij hen stopte het pas toen het lichaam van het jong zodanig uiteen begon te vallen dat het onherkenbaar werd.

© AP

Nieuws

6
jul
Inslag! En daarom moet je nooit duiken met onweer
Er zijn tijdens deze duik geen duikers gewond geraakt.Deze duikers hebben iets vastgelegd dat weinig voorkomt. Een blikseminslag tijdens een duik. De inslag vindt plaats op minuut 0:22. Daarna is ...
20
okt
Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde
© Benny ProotIn de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overg...
21
aug
Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt
Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘J...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Oudsbergen (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.