Gevlekte haai van bijna 1,5 meter gespot in ondiep water van Noordzee

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/gevlekte-haai-van-bijna-1-5-mete...
Datum:04-08-2018 om 10:27:57 uur
Bezoeken:968

Hobbyfotograaf Jitze Bakker spotte tijdens zijn vakantie op het Nederlandse Waddeneiland Terschelling een haai van ruim één meter in de buurt van Hoorn. “Een unicum” weet Guus Schweigmann van de stichting Zeehondenopvang Terschelling.

Meterslange haai in Terschellinger water.© Jitze Bakker - Meterslange haai in Terschellinger water.

“Strandgangers lagen lekker te luieren op hun badlaken, maar dat is niet aan mij besteed”, vertelt Jitze Bakker uit het Nederlandse Amstelveen. Bewapend met zijn camera trok de hobbyfotograaf richting de zee. “Ik krijg er een juttersgevoel van, uiteindelijk vind ik weinig. Voeger kon je veel vangen, nu mag je blij zijn met één scholletje of botje.”

Totdat Jitze twee vinnen in het water spotte. “Ik dacht, dit kan niet waar zijn. Een haai? Het gekke was, ik kon redelijk in de buurt komen. Hij bleef rondzwemmen in het ondiepe water.”

Guus Schweigmann geloofde zijn ogen niet toen hij de foto van Jitze zag. “Dolfijnen en bruinvissen zien we regelmatig, zeehonden iedere dag en kwallen en garnalen ook.” Volgens Guus vist de jeugd in de haven ook massaal op kleine kreeftjes. “Maar zo’n flinke haai zwemmend langs het strand aan de noordkant in ondiep water? Dat is ongelofelijk!” Het dier was volgens Jitze bijna anderhalve meter lang, dus duidelijk een volwassen exemplaar.

Zeldzaam

Maar wat doe je met zo’n zeldzame melding? “Omdat het mogelijk om een gevaarlijk soort ging, informeerde ik eerst de strandwachten van de KNRM op de noordkust”, vertelt Guus. Vervolgens belde hij met SOS Dolfijn, die bij dolfijnen, bruinvissen en walvissen worden gealarmeerd.

Uiteindelijk wist Wageningen Maritiem Research dat het een gevlekte gladde haai betrof. De haai heeft stompe tanden,  jaagt voornamelijk op kreeftjes en krabben en zwemt steeds vaker in de Noordzee. 

Een gevlekte gladde haai.© ANP - Een gevlekte gladde haai.

Overigens, voor wie vakantieplannen heeft naar de Waddeneilanden: geen nood. De haai is ongevaarlijk. Guus: “Ongeveer 40 jaar geleden zwommen die dieren in de Noordzee en de Waddenzee. Maar daarna leken ze verdwenen te zijn.”

Hoewel ze zeer zelden worden gespot, zwemmen ze wel vaker in de Noordzee. Een mogelijke verklaring is de opwarming van het water. Guus: “Dat is natuurlijk dubbel, maar toch. Hoe mooi zou het zijn als hier weer kolonies haaien opduiken?”

Nieuws

6
jul
Inslag! En daarom moet je nooit duiken met onweer
Er zijn tijdens deze duik geen duikers gewond geraakt.Deze duikers hebben iets vastgelegd dat weinig voorkomt. Een blikseminslag tijdens een duik. De inslag vindt plaats op minuut 0:22. Daarna is ...
20
okt
Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde
© Benny ProotIn de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overg...
21
aug
Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt
Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘J...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Oudsbergen (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.