Wetenschappers spotten nooit eerder geziene kruising tussen dolfijn- en walvissoort

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/wetenschappers-spotten-nooit-eer...
Datum:30-07-2018 om 19:29:27 uur
Bezoeken:981

Onderzoekers van het Cascadia Research Collective hebben voor het allereerst een kruising gespot tussen een snaveldolfijn en een witlipgriend. De waarneming werd vorig jaar in augustus gedaan voor de kust van Hawaii en na grondig genetisch onderzoek vorige week bevestigd.


© Kimberly A. Wood/Cascadia Research

De wetenschappers deden een biopsie van de hybride om zijn afkomst te bevestigen, zo staat er in het rapport. Zijn vader bleek inderdaad een snaveldolfijn en zijn moeder een witlipgriend, zo meldt nieuwssite CBS News. De researchers hadden het dier opgemerkt omdat ze de moeder mee zagen zwemmen met een kudde snaveldolfijnen en dat is ongewoon.

Moeder

Volgens bioloog Robin Baird van het Cascadia Research Collective zwemmen witlipgrienden normaal gezien in groepen van een 250-tal dieren. Hij vermoedt dat de ene witlipgriend die zich aansloot bij de dolfijnen de moeder van de hybride is en dat ze de groep al een tijdje volgde.

Hoewel het om een bijzondere waarneming gaat, is het niet opportuun om al van een nieuwe diersoort te spreken. Dat zei Baird aan de nieuwssite HuffPost. Er moet immers voorzichtig worden omgesprongen met geïsoleerde waarnemingen van hybride dieren. Ze zijn vaak onvruchtbaar en als ze zich wél kunnen voortplanten, gaan ze meestal opnieuw op in de soort van een van hun beide ouders. Als er meerdere hybrides zijn en die zich onderling met elkaar voortplanten, kan er wél een nieuwe soort ontstaan. Maar in dit geval is daar (nog) geen bewijs voor, aldus Baird.

De komende maand willen de wetenschappers de hybride terug proberen te vinden en hun onderzoek verderzetten. Zo willen ze ook een biopsie van de moeder nemen en onderwaterbeelden maken om de lichaamskenmerken van het hybride dier te bestuderen.

Het is niet de eerste keer dat er een kruising wordt gespot van een dolfijnensoort en een walvissoort. Eerder werd ook al een kruising tussen een dolfijn en een orka geregistreerd. Onder meer in SeaWorld Tokyo en Sea Life Park in Hawaii werden er exemplaren geboren. Heel verwonderlijk is dat niet, want de soorten behoren tot dezelfde familie van de Delphinidae.


© RV Een kruising van een dolfijn en een orka. Kawili Kai werd op 23 december 2004 geboren in Sea Life Park Hawaii.

Nieuws

6
jul
Inslag! En daarom moet je nooit duiken met onweer
Er zijn tijdens deze duik geen duikers gewond geraakt.Deze duikers hebben iets vastgelegd dat weinig voorkomt. Een blikseminslag tijdens een duik. De inslag vindt plaats op minuut 0:22. Daarna is ...
20
okt
Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde
© Benny ProotIn de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overg...
21
aug
Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt
Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘J...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Oudsbergen (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.