Hoe veilig is duiken in Zeeland?

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/106205/Hoe-veilig-is-duiken-in-Zeeland
Datum:19-07-2018 om 07:33:19 uur
Bezoeken:755

Hoewel er de afgelopen acht jaar elf mensen bij het duiken om het leven zijn gekomen in Zeeland, is dat een erg klein percentage op het totale aantal duiken in de provincie. Duiken blijft een veilige sport volgens arts en duiker Tjeerd van Rees Vellinga. David Wassing houdt duikstatistieken bij rond ongevallen en sluit zich daarbij aan.


Overzicht van dodelijke duikongevallen in Zeeland (foto: Omroep Zeeland)

Van Rees Vellinga is directeur en arts bij het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ). Per jaar vinden er jaarlijks naar schatting 800.000 duiken plaats in Zeeland. Van Rees Vellinga krijgt ongeveer vijftien duikers per jaar die behandeld moeten worden in de zuurstoftank.

Met 800.000 duiken per jaar zijn er in acht jaar meer dan zes miljoen duiken geweest in de Zeeuwse wateren. In die periode zijn elf duikers om het leven gekomen.

Het medisch centrum zit in de kelder van het ADRZ in Goes. Het is een van de drie plaatsen in Nederland waar duikers kunnen worden behandeld in een zuurstoftank onder druk. Als duikers te snel van te grote diepte naar de oppervlakte komen, kunnen er stikstofbelletjes vormen in het lichaam. De duiker kan daardoor uitval krijgen.

Door de duiker in de tank te stoppen kan de druk worden opgevoerd en zuurstof worden toegediend. De belletjes moeten daardoor oplossen. De tank wordt ook gebruikt voor mensen die wonden hebben die niet goed helen.

In het weekend te druk

David Wassing uit Veendam is voorzitter van DOSA (DuikOngevallen, Statistiek en Analyse). Die stichting houdt duikstatistiek bij op de website www.duikongevallen.nl. De stichting is onafhankelijk voor en door duikers. De stichting heeft als missie om het duiken veiliger te maken door duikers van elkaars fouten te laten leren. En er wordt wat afgedoken in Zeeland. "Als ik in Zeeland ga duiken, ga ik altijd doordeweeks", zegt Wassing. In het weekend is het volgens hem hier te druk.

Twee duikers komen om bij Scharendijke

Op zaterdag 26 mei komen twee duikers niet terug van hun duik naar het wrak Le Serpent. Een restauranthouder sloeg die avond om 22.30 uur alarm toen de mannen hun autosleutel - die ze eerder die dag bij hem hadden afgegeven - nog steeds niet hadden opgehaald. Er kwam dezelfde avond een zoekactie met meerdere reddingsboten, duikers en helikopters. Dat leverde toen niks op. 24 uur later werd toen het lichaam van een van de duikers door de marine in het wrak gevonden. Een dag later werd het lichaam van de tweede duiker in het wrak gevonden.

Duikers nemen allerlei veiligheidsmaatregelen. Zo moeten ze een brevet halen, nemen ze apparatuur zoals een boei bij zeeduiken en duiken ze met het buddysysteem. Dat betekent dat duikers met zijn tweeën het water in gaan zodat ze elkaars veiligheid in de gaten kunnen houden. Het komt ook bijna nooit voor dat twee duikers samen omkomen.

David Wassing kan zich maar een eerder voorbeeld herinneren. In 2011 komen twee duikers om het leven uit Noord-Holland tijdens een duik in Duitsland. Het komt vaker voor dat één duiker in de problemen komt en dat dan zijn buddy alarm slaat.

Nieuws

6
jul
Inslag! En daarom moet je nooit duiken met onweer
Er zijn tijdens deze duik geen duikers gewond geraakt.Deze duikers hebben iets vastgelegd dat weinig voorkomt. Een blikseminslag tijdens een duik. De inslag vindt plaats op minuut 0:22. Daarna is ...
20
okt
Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde
© Benny ProotIn de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overg...
21
aug
Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt
Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘J...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Oudsbergen (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.