Archeologen ontdekken 7.000 jaar oude indianen-begraafplaats op de bodem van de oceaan

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://www.gva.be/cnt/dmf20180329_03437417/archeologen-ontdekken-7-000-jaar-...
Datum:31-03-2018 om 07:54:30 uur
Bezoeken:779

Amerikaanse archeologen hebben in februari een baanbrekende ontdekking gedaan voor de kust van Florida, die alles wat wetenschappers weten over de oorspronkelijke bewoners van Amerika op zijn kop kan zetten. De onderzoekers vonden de fossiele resten van een indianenbegraafplaats, compleet met werktuigen die toen werden gebruikt voor begrafenisrituelen, en verschillende skeletten. De ontdekking heeft niet alleen een grote historische waarde, maar laat wetenschappers ook toe de gevolgen van het stijgende zeeniveau te bestuderen.

Een duiker bracht de bal aan het rollen toen hij in 2016 “mogelijk menselijke resten” ontdekte voor de kust van Manasota Key, een kustdorpje in de Amerikaanse staat Florida. Archeologen gingen meteen aan de slag om de zeebodem te onderzoeken en vonden al snel bewijs van een prehistorische indianenbegraafplaats. De lichamen van de oorspronkelijke bewoners van Florida werden begraven in wat vroeger een veenmoeras was, dat later onder water kwam te staan door een stijgende zeespiegel.

De archeologen vonden onder andere bewerkte houten staken, verschillende plekken die werden bewerkt met turf en de overblijfselen van verschillende lichamen. Onderzoek wijst uit dat de staken meer dan 7.200 jaar oud zijn en werden gebruikt in de “archaïsche periode”, een tijdperk dat begon na de Laatste IJstijd, omstreeks 8.000 voor Christus. In die tijd was de zeespiegel negen meter lager dan nu, waardoor het veenmoeras nog toegankelijk was.

“We hopen dat deze ontdekking ons meer zal kunnen leren over het leven van de eerste bewoners van Florida”, aldus Ken Detzner van het State Department van Florida. Wetenschappers hopen dat de vondst ook meer inzicht zal geven over de gevolgen van een stijgende zeespiegel voor de bewoners van kwetsbare gebieden. De Amerikaanse staat doet er dan ook alles aan om de site te bewaren en te beschermen. Daarenboven is het verboden om nog in het gebied te duiken of te zwemmen, uit respect voor de doden en hun nazaten.

Nieuws

6
jul
Inslag! En daarom moet je nooit duiken met onweer
Er zijn tijdens deze duik geen duikers gewond geraakt.Deze duikers hebben iets vastgelegd dat weinig voorkomt. Een blikseminslag tijdens een duik. De inslag vindt plaats op minuut 0:22. Daarna is ...
20
okt
Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde
© Benny ProotIn de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overg...
21
aug
Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt
Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘J...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Oudsbergen (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.