• Algemeen

  Zeelandbrug Noord

  Galgelaantje, Zierikzee, 154

  25

  Getij op LWHW
  03:13
  15:34
  09:12
  21:22
 • Duikkaartje 32: Zeelandbrug Noord

Omschrijving

De Zeelandbrug was in het verleden ontegenzeggelijk één van de mooiste duikplaatsen van Zeeland. Daar is in december 2009 abrupt een einde aangekomen doordat Rijkswaterstaat hier duizenden tonnen aan Hoogovenafval (staalslakken) heeft gestort om de vooroever te verstevigen. Protesten van duikers en belangengroeperingen zoals de Stichting de Oosterschelde hebben dit niet kunnen voorkomen.

Het gedeelte dat door Rijkswaterstaat bij de Zeelandbrug onderhanden wordt genomen is erg omvangrijk. Het gebied is ruim 600 meter breed en tot 85 meter vanaf de kant. Bij de Val nog veel verder. Dit houdt in dat de staalslakken tot halverwege de tweede pijler en tot een diepte van ruim 20 meter zullen worden aangebracht. Op het gedeelte vlak onder de brug heeft RWS toegezegd de staalslakken hier gedeeltelijk te zullen bedekken met breuksteen.

Het onderwaterleven speelt zich op dit moment alleen af aan de randen en op de gebieden die nog niet door staalslakken zijn bedolven.Op den duur zullen ook de staalslakken min of meer begroeid raken, maar in veel mindere mate dan op de oorspronkelijke ondergrond. De oorzaak hiervan is de uitloging van toxische stoffen uit de staalslakken zelf die de begroeiing bemoeilijken. Ook de structuur en het ontbreken van slib tussen de slakken maken het graven van schuilplaatsen onmogelijk. Wetenschappers hebben het zelfs over een teruggang van 98% ten opzichte van de oude situatie.

In de maanden juli en augustus is er een mosselvisser actief in het gebied ten westen van de Zeelandbrug. Het gaat om slechts 4 dagen binnen deze periode en dan alleen op doordeweekse dagen. Indien deze visser daar bezig is ontstaat er een zeer gevaarlijke situatie voor duikers.Deze vissers zijn de officiële huurder van deze Mosselpercelen en doen dit al meer dan 70 jaar. Zij varen met de mosselkotter ZZ6 welke is uitgerust met 4 stalen mosselkorren. Ook zij gebruiken hoofdzakelijk de kentering omdat dit voor hen ook de beste periode is. Zij komen hierbij vlakbij de tweede pijler, maar ook op een afstand van niet minder dan tien meter van de eerste pijler.De visser maakt zal proberen zoveel mogelijk, doormiddel van een aanplakbiljet bij de Zeelandbrug, proberen aan te geven wanneer hij daar aanwezig zal zijn..Zodat duikers weten dat ze daar uit de buurt dienen te blijven.

Vanaf de kant is de eerste pijler eenvoudig te bereiken. De bodem is op ongeveer -7 m. bij laagwater en -9 m. bij hoogwater. Als je in staat bent om een goede kopaskoers uit te zwemmen (210 graden) is de tweede pijler ook goed te bereiken. Deze staat op ongeveer 22 meter diepte. Ook deze pijler is de moeite waard om te bezoeken.

Download

Nieuws

6
jul
Inslag! En daarom moet je nooit duiken met onweer
Er zijn tijdens deze duik geen duikers gewond geraakt.Deze duikers hebben iets vastgelegd dat weinig voorkomt. Een blikseminslag tijdens een duik. De inslag vindt plaats op minuut 0:22. Daarna is ...
20
okt
Duikfles ontploft tijdens initiatie: bewoner gewond, vlammenzee vernielt huis in Ruddervoorde
© Benny ProotIn de Sijslostraat in Ruddervoorde woedde deze middag een zware uitslaande brand in een woning. De bewoner (41) raakte gewond bij een ontploffing en werd naar het ziekenhuis overg...
21
aug
Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt
Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘J...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Oudsbergen (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.