IJszwemmers duiken in de IJzeren Man

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://indebuurt.nl/eindhoven/sport/ijszwemmen-ijsduiken-ijzeren-man~21915/
Datum:26-02-2018 om 13:24:39 uur
Bezoeken:49

Je moet er niet aan denken als gewone sterveling, maar deze helden springen met alle plezier in het ijskoude water van de IJzeren Man. Voor de kick, “het is elke keer een overwinning”. Bea Straver trotseerde de kou en sprong mee…? Nee, ze maakte toffe foto’s van de grootste Eindhovense waaghalzen van dit moment in actie.

Ijszwemmers

Het water was 3,5 graden Celcius. Da’s een mooie temperatuur om er even in te duiken, niet waar? Als het water kouder is dan vijf graden, dan gaan de dames en heren ijszwemmen, zo’n twee keer per week. Vier van hen doken deze vrijdag in het water. “We doen het voornamelijk voor de uitdaging, de kick”, ligt ijszwemmer Paul van Waes toe. “Het is elke keer een overwinning om het koude water in te gaan. Na het zwemmen voelt je lichaam levendig en energiek.”

Goed voor je

“Tevens is het goed voor je immuunsysteem, er worden meer witte bloedlichaampjes aangemaakt door de kou en de shock. We zijn daardoor minder vaak en minder lang lang ziek. Daarnaast is er het zen, meditatief element: het is essentieel heel goed op je ademhaling te letten. Alle aandacht gaat dus naar de ademhaling en de kou waardoor alle andere gedachten verdwijnen.”

Is dit dan niet gevaarlijk? “Er is een zeker risico aan verbonden, door kramp of paniek of onderkoeling kan iemand verdrinken. Daarom doen we dit in een groep.”

Bekijk de foto’s van Bea. Krijg je nou ook zin om mee te duiken, of te kijken? Check de Facebookpagina van de IJszwemmers, daar kondigen zij de toekomstige ijsduiken aan.

Nieuws

20
mei
Na vijf jaar weer een extreem zware algenbloei
Vijf jaar geleden berichtte Stichting ANEMOON over zware algenbloei. Nu manifesteert dit complexe natuurverschijnsel zich wederom op volle kracht. Sportduikers hebben een enorme hekel aan de algenbloe...
12
mei
Duiker zonder armen en benen zwemt naar wereldrecorddiepte
Al sinds zijn 19de heeft Dmitry Pavlenko geen armen en benen meer. Hij verloor zijn ledematen bij een granaatontploffing maar laat dat niet aan zijn hart komen. Net als anderen heeft hij nog zoveel...
8
mei
Wetenschappers ontdekken nieuwe oceaanlaag met meer dan 100 nieuwe dier- en plantensoorten
Wetenschappers van de universiteit van Oxford en de Amerikaanse Smithsonian Institution hebben recent een nieuwe laag in de oceaan ontdekt waarvan niemand tot op heden wist dat ze bestond. In het p...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Meeuwen-Gruitrode (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.