Ook microplastics in vissen op grote diepte

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/20/ook-microplastics-in-vissen-op-grote-...
Datum:22-02-2018 om 07:15:30 uur
Bezoeken:55

Wetenschappers van de universiteit van Galway hebben bij driekwart van de diepzeevissen uit het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan microplastics gevonden. Het gaat om één van de grootste concentraties die op die diepte is waargenomen.

De onderzoekers van de universiteit van Galway in Ierland namen stalen tijdens een oversteek van de Atlantische Oceaan. In het noordwestelijk deel gooiden ze hun netten uit op een diepte van 600 meter. Daar troffen ze een aantal dode diepzeevissen aan. Het ging om vissen met een lengte van 3,5 tot 59 centimeter. In driekwart van de vissen troffen de onderzoekers microplastics aan. Dat is één van de grootste concentraties die ooit gemeten zijn op die diepte.

Visje

In één visje van amper 4,5 centimeter vonden ze 13 deeltjes plastic. “Genoeg redenen om verontrust te zijn”, zeggen de wetenschappers, “want nu zijn vissen zelfs op grote diepte niet meer veilig”. Microplastics zijn afkomstig van verschillende bronnen: van cosmetica tot douchezeep. Maar ook de slijtage van autobanden en zelfs de was van synthetische kleren zorgt voor microplastics in het milieu.

Nieuws

20
mei
Na vijf jaar weer een extreem zware algenbloei
Vijf jaar geleden berichtte Stichting ANEMOON over zware algenbloei. Nu manifesteert dit complexe natuurverschijnsel zich wederom op volle kracht. Sportduikers hebben een enorme hekel aan de algenbloe...
12
mei
Duiker zonder armen en benen zwemt naar wereldrecorddiepte
Al sinds zijn 19de heeft Dmitry Pavlenko geen armen en benen meer. Hij verloor zijn ledematen bij een granaatontploffing maar laat dat niet aan zijn hart komen. Net als anderen heeft hij nog zoveel...
8
mei
Wetenschappers ontdekken nieuwe oceaanlaag met meer dan 100 nieuwe dier- en plantensoorten
Wetenschappers van de universiteit van Oxford en de Amerikaanse Smithsonian Institution hebben recent een nieuwe laag in de oceaan ontdekt waarvan niemand tot op heden wist dat ze bestond. In het p...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Meeuwen-Gruitrode (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.