Ook microplastics in vissen op grote diepte

Geplaatst door:Johny Meyssen
Artikel gevonden op:https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/20/ook-microplastics-in-vissen-op-grote-...
Datum:22-02-2018 om 07:15:30 uur
Bezoeken:81

Wetenschappers van de universiteit van Galway hebben bij driekwart van de diepzeevissen uit het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan microplastics gevonden. Het gaat om één van de grootste concentraties die op die diepte is waargenomen.

De onderzoekers van de universiteit van Galway in Ierland namen stalen tijdens een oversteek van de Atlantische Oceaan. In het noordwestelijk deel gooiden ze hun netten uit op een diepte van 600 meter. Daar troffen ze een aantal dode diepzeevissen aan. Het ging om vissen met een lengte van 3,5 tot 59 centimeter. In driekwart van de vissen troffen de onderzoekers microplastics aan. Dat is één van de grootste concentraties die ooit gemeten zijn op die diepte.

Visje

In één visje van amper 4,5 centimeter vonden ze 13 deeltjes plastic. “Genoeg redenen om verontrust te zijn”, zeggen de wetenschappers, “want nu zijn vissen zelfs op grote diepte niet meer veilig”. Microplastics zijn afkomstig van verschillende bronnen: van cosmetica tot douchezeep. Maar ook de slijtage van autobanden en zelfs de was van synthetische kleren zorgt voor microplastics in het milieu.

Nieuws

14
jul
Duizenden kwallen zorgen voor 'felroze tapijt' aan kust van Wales
Toen dolfijnenspotters aan de kust van Wales een roze vlek op zee zagen drijven van tientallen meters lang, dachten ze dat het om een olievlek ging. Maar toen ze met hun bootjes dichterbij kwamen, ont...
13
jun
Japan slacht 333 walvissen, waaronder 122 zwangere vrouwtjes, voor wetenschappelijk onderzoek
Japan heeft opnieuw honderden walvissen geslacht in het Zuidpoolgebied. Reden van de slachtpartij is het zogezegde wetenschappelijke “walvissenprogramma” van het land. Vanuit dat programma organise...
3
jun
Defensie vindt beide vermiste duikers
Marineduikers van de Defensie Duikgroep hebben maandag 28 mei in het Grevelingenmeer de tweede vermiste sportduikers gevonden. Op zondag vonden de militairen ook al het lichaam van de andere duiker...
Meer nieuws...

Contact

 • Maggenstraat 8
  3670 Meeuwen-Gruitrode (B)

  KBO 0428.654.282
  IBAN BE22 7350 2307 2547
  BIC KREDBEBB

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze zwembadtrainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Maandag: van 20u30 tot 22u30
  Zaterdag: van 16u30 tot 18u30

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.